Melkziekte koeien

/Melkziekte koeien
Melkziekte koeien2019-04-12T13:44:23+00:00

Melkziekte bij koeien

Melkziekte is een tekort aan de mineralen calcium en fosfor in het bloed van koeien. Melkziekte is een veel voorkomende probleem op de West-Europese melkveebedrijven rondom het afkalven. Melkziekte kan optreden kort voor het afkalven tot enkele dagen erna. Doordat de koe met de melkproductie start neemt de vraag naar calcium en fosfor toe in de koe. Calcium is namelijk één van de belangrijkste bouwstenen voor melk, samen met water. In Nederland lijden 4 tot 6 procent van de melkkoeien aan melkziekte rondom het afkalven.

Oorzaak melkziekte
Door de extra vraag naar calcium vanuit de melkproductie daalt het calcium gehalte in het bloed waardoor er een calciumgebrek ontstaat in de koe. Een simpele maar adequate behandeling is dan ook de koe snel voorzien van extra calcium in welke variant dan ook. 

Symptomen en gevolgen van melkziekte bij koeien
De verschijnselen van melkziekte zijn vaak al vroeg waarneembaar, voor veel veehouders zijn de koude oren de eerste waarschuwing. Een koe die lijdt aan melkziekte zal blijven liggen en niet meer in de benen komen. Het gevaar is dat een koe die te lang lijdt aan melkziekte de gehele stofwisseling stil valt, waardoor herstel lang zal duren. Verder heeft melkziekte ook gevolgen voor de vruchtbaarheid en melkproductie van de koe.

Bron: https://www.veearts.nl/dierziekten/melkziekte/

Producten

Cow Support Calfos bolus

Aanvullend voederadditief (dieetvoeder) voor runderen, ter vermindering van het risico op melkziekte. De Calfos Bolus bevat o.a. fosfor, calcium en magnesium, hierdoor bevat de Calfos bolus alle benodigde ingrediënten om stofwisseling problemen voor te blijven rond het afkalven.

Cow Support Koe Drank

Cow Support Premium is aanvullend diervoeder voor melkkoeien ter ondersteuning van de stofwisseling en energiebalans voor de koe. Premium heeft een stimulerende werking en is goed voor pens microben, voeropname en voer efficiëntie.

De Premium is eenvoudig te mengen in het rantsoen als op te lossen.