Mastitis / uierontsteking koeien

/Mastitis / uierontsteking koeien
Mastitis / uierontsteking koeien2019-04-12T13:41:42+00:00

Mastitis of uierontsteking koeien

Mastitis ook wel uierontsteking genoemd in de volksmond bij melkkoeien, is een ontsteking aan het uierweefsel van de koe. Mastitis kunnen we onderscheiden in twee categorieën qua ernst van de situatie. We spreken van een subklinische mastitis bij een lichtere ontsteking. Vaak heeft de koe een langdurige verhoging van zouten/slijm in de melk maar is niet ziek. Het gevolg van deze sluimerende infectie is een verhoogd celgetal. Bij klinische mastitis zijn de symptomen vaak dat het dier ziek is en erg lijdt aan de aandoening (futloos en, heeft koorts).

Oorzaken, symptomen en behandeling van mastitis bij koeien
De symptomen die we waarnemen zijn vaak afhankelijk van de bacterie die de infectie veroorzaakt. Bij Staphylococcus aureus, een veel voorkomende bacterie op melkveebedrijven, zien we vaak een sluimerende infectie die gepaard gaat met een hoog celgetal en licht slijmerige melk. Andere bacteriën waaronder Klebsiella en coli veroorzaken harde/warme kwartieren met waterige melk. Dit is een vorm van mastitis die we vaak tegenkomen bij toxine vormende bacteriën (klinische mastitis).

Het vaststellen van de ziekteverwekker kan helpen in een juiste behandeling van de aandoeningen. Eveneens is hygiëne van groot belang, want 80% van de besmettingen van koe-gebonden bacteriën vindt plaats tijdens het melken.

Gevolgen van mastitis
Naast dat mastitis nadelig is voor het welzijn en gezondheid van de koe geeft het ook economische schade voor de bedrijven. De melkproductie daalt, behandelingskosten stijgen en traditionele middelen hebben vaak een wachttijd op melk en vlees. In totaal geeft mastitis een schadepost van meer dan €100 miljoen euro per jaar in de Nederlandse rundveesector. De gemiddelde schade per koe per geval in de eerste drie maanden van de lactatie bedraagt ongeveer €275,-. In de vierde tot negende maand van de lactatie kost het gemiddeld €140,- per koe. Hierbij komen nog eens de behandelingskosten en eventuele risico’s op vervanging van het vee door het vroegtijdig afvoeren.

Bron: https://www.gddiergezondheid.nl/diergezondheid/dierziekten/mastitis-rund

Producten

Cow Support Flash bolus

Aanvullend voederadditief ter ondersteuning van goede opstart van lactatie en ter vermindering van het risico op spijsverteringsstoornissen. Bolus speciaal ontwikkeld om te voorzien van extra weerstand rondom risicomomenten. Cow Support Flash Bolus bevorderd het immuunsysteem en stimuleert de stofwisseling.

Udder Health Care

Udder Health Care bevat een unieke samenstelling van sterk geconcentreerde plantenextracten en glycerine. Wordt gebruikt voor de verzorging van onder andere uiers, sprayen waar men moeilijk bij kan komen.

Cow Support Plus bolus

Aanvullend diervoeder ter ondersteuning voor een goede opstart van uier en baarmoeder. Speciaal ontwikkelde bolus ter ondersteuning van de weerstand en het immuunsysteem. De bolus is een slow release bolus en heeft een release tijd van 12 uur en heeft een werking tot 10 dagen.

Cow Support P-away

Aanvullend diervoeder (dieetvoeder) voor Kalveren ter ondersteuning van de weerstand.
De Calf P- Away Bolus is specifiek ontwikkeld om de weerstand van het organisme te verhogen. De Calf P- Away Bolus bevat een aantal actieve stoffen ter stimulans van het immuunsysteem.