Mastitis of uierontsteking bij geiten

/Mastitis of uierontsteking bij geiten
Mastitis of uierontsteking bij geiten2019-04-12T13:43:11+00:00

Mastitis of uierontsteking bij geiten

Mastitis, ook wel uierontsteking genoemd in de volksmond, bij geiten is een ontsteking aan het uierweefsel van de geit. Mastitis kunnen we onderscheiden in twee categorieën qua ernst van de situatie. We spreken van een subklinische mastitis bij een lichtere sluimerende ontsteking. Vaak heeft de geit een langdurige verhoging van zouten/slijm in de melk maar is niet ziek. Het gevolg van deze sluimerende infectie is een verhoogd celgetal. Bij klinische mastitis zijn de symptomen vaak dat het dier ziek is en erg lijdt aan de aandoening (futloos, heeft koorts).

Oorzaken, symptomen en behandeling van mastitis bij geiten
Naast de bekende subklinische en klinische mastitis bij geiten is er een derde optie genaamd “Blauw uier”. Dit is een ontsteking veroorzaakt door toxine vormende bacterie Clostridium. De symptomen die we waarnemen zijn vaak afhankelijk van de bacterie die de infectie veroorzaakt. Bij Staphylococcus aureus, een veel voorkomende bacteriën op de bedrijven, zien we vaak een sluimerende infectie die gepaard gaat met een hoog celgetal en lichte slijmerige melk. Andere bacteriën waaronder Klebsiella en coli veroorzaken harde/warme kwartieren met waterige melk en is een vorm die we vaak tegenkomen bij toxine vormende bacteriën (klinische mastitis).

Het vaststellen van de ziekteverwekker kan helpen in een juiste behandeling van de aandoeningen. Eveneens is hygiëne van groot belang.

Gevolgen van mastitis bij geiten
Naast dat mastitis nadelig is voor het welzijn en gezondheid van de geit heeft het ook een economische schade voor de bedrijven. De melkproductie daalt, behandelingskosten stijgen en traditionele middelen hebben vaak een wachttijd op melk en vlees.

Bron: https://www.gddiergezondheid.nl/diergezondheid/dierziekten/mastitis

Producten

Goat Support Quick bolus

Aanvullend diervoeder ter ondersteuning van goede opstart van lactatie en ter vermindering van het risico op spijsverteringsstoornissen. De Goat Support Quick Bolus is speciaal ontwikkeld ter verhoging van de weerstand voor kleine herkauwers rondom het lammeren en risicomomenten. Goat Support Quick Bolus stimuleert het immuunsysteem, stofwisseling en verhoogt de weerstand van de geit.

Goat Support Trans bolus

Aanvullend diervoeder, verhoogd de weerstand van de geit. Bolus speciaal ontwikkeld ter verhoging van de weerstand rondom het lammeren en risicomomenten. Goat Support Trans Bolus ondersteund het immuunsysteem en stimuleert de stofwisseling.