Ketose koeien

/Ketose koeien
Ketose koeien2019-04-12T13:36:41+00:00

Ketose bij koeien

Ketose ook wel slepende melkziekte genaamd is een stofwisselingsziekte die bij melkkoeien voorkomt in de eind dracht/start van de nieuwe lactatie. Maar liefst 1 op de 9 melkkoeien in Nederland blijkt te lijden aan ketose, dit bleek al in 2012 destijds onderzocht door faculteit Utrecht.

Ketose en energiehuishouding van koeien
Ketose ontstaat door een tekort aan voorradige energie in de koe, hierdoor komt de koe in een negatieve energiebalans terecht. Kort uitgelegd gebruikt de koe meer energie dan hij dagelijks opneemt uit het voer. Dit tekort leidt ertoe dat de koe zijn eigen vetreserves gaat gebruiken (verbranden) om te voldoen aan de vraag naar energie. Hier start het proces waarbij het gemobiliseerd vet wordt afgebroken in de koe. Door deze verbranding ontstaan ketonlichamen, deze ketonlichamen hebben een negatief effect op de weerstand, eetlust en vertering van de koe. Normaliter worden bij gezonde koeien  deze ketonlichamen grotendeels weer afgebroken in de lever. Alleen bij een te hoge concentratie ketonlichamen in de koe blijven deze deels aanwezig in het bloed. Hierdoor wordt de koe vergiftigd door de afbraak van haar eigen lichaamsvetreserve.

Subklinische en klinische ketose bij koeien
In vele gevallen worden de gevolgen van ketose onderschat doordat de symptomen vaak lastig en te laat zichtbaar zijn. Dit is omdat het proces bij subklinische ketose geleidelijk en langzaam is. Bij klinische ketose zijn de gevolgen wel sneller zichtbaar omdat koeien dan in een korte tijd veel gewicht verliezen en een klinisch ziektebeeld vertonen  (verminderde eetlust, gewichtsverlies en melkproductie daling).

Diagnostisering van ketose of slepende melkziekte bij koeien
Om een goed beeld te krijgen van de situatie kunnen de koeien gemonitord worden middels diverse meetinstrumenten die de ketonlichamen meten in de melk of het bloed van de koe. Hieruit kan vastgesteld worden of de koe lijdt aan ketose en in welke mate. (subklinisch of klinisch)

Behandeling en gevolgen van ketose of slepende melkziekte
Het stimuleren van de lever en aanvullen van de energietekorten is de belangrijkste manier om ketose voor te blijven en te behandelen. Ketose heeft een hoog economisch nadeel op de melkveebedrijven in Nederland. Onderzoeken wijzen uit dat klinische ketose kan leiden tot een schade van € 768 per zieke koe. De kosten kunnen bij ketose snel stijgen doordat de koe in een verminderde weerstand terecht komt is en dan is ze vatbaar voor andere aandoeningen (verminderde vruchtbaarheid en uiergezondheid).

Bron: http://edepot.wur.nl/338905

Producten

Cow Support Energy Bolus

Aanvullend diervoeder (dieetvoeder) voor melkkoeien ter ondersteuning van de energiebehoefte en ter vermindering van het risico van ketose. De Energy Bolus bevat naast voldoende energie enkele complexe stoffen die goed zijn voor de pens-werking.

Cow Support Total Feed Bolus

Aanvullend voederadditief (dieetvoeder) ter ondersteuning van de energiebalans en weerstand voor runderen. De Total Feed Bolus is een speciaal ontwikkelde bolus voor drachtige melkkoeien. De Total Feed bolus bevat een aantal zeer complexe actieve stoffen die de energiebalans en stofwisseling positief reguleren.

De Total Feed Bolus is specifiek ontwikkeld om dieren vanuit de droogstand individueel te ondersteunen. De Total Feed Bolus reguleert de stofwisseling en stimuleert de eetlust. Doordat de Total Feed Bolus een werking heeft van 21-30 dagen biedt het de mogelijkheid oudere en risico dieren vroegtijdig te ondersteunen om zo problemen te voorkomen.

Cow Support Keto Boost

Cow Support Keto Boost is een kwalitatief vloeibaar aanvullend diervoeder (dieetvoeder) voor melkkoeien ter ondersteuning van de stofwisseling, energiebalans en lever functie. Hierdoor vermindert het risico opslepende melkziekte. Bovendien voert u met Keto Boost uw melkkoeien voldoende benodigde energie bij.

Naast voldoende energie bevat Keto Boost lever en pens ondersteunende additieven. Zo bevat Keto Boost de extra pre en probiotica die de opbouw van gezonde bacterieculturen in de darm stimuleren. Hierdoor ondersteunt u de gezondheid en weerstand van het dier.