Baarmoederontsteking

//Baarmoederontsteking

Baarmoederontsteking

Baarmoederontsteking is een ontsteking in de baarmoeder van de koe. 5 procent van de melkkoeien in Nederland krijgen te maken met acute ontsteking na het afkalven. En tussen de 5 en 20% van de dieren met een chronische baarmoederontsteking (pus, witvuilen). 

 

Symptomen.
Acute baarmoederontsteking vind vaak plaats binnen enkele dagen na het afkalven, de koe is in veel gevallen futloos en ziek (koorts is mogelijk). En er komt een stinkende (rottende geur vanuit de schede). In vele gevallen komt er een stinkende, bruine vloeistof uit de koe. Chronische baarmoederontsteking (witvuilen) kan langer plaatsvinden bij runderen. Vaak is de koe niet ziek maar stoot wel een witte vloeistof uit. In sommige gevallen stoot de koe geen witte vloeistof uit maar blijft dit achter in de baarmoeder. Vaak wordt dit pas zichtbaar wanneer de koe geen tochtigheid weergeeft.  

Oorzaak

De oorzaken voor baarmoederontsteking zijn heel divers maar in vele gevallen is er ook vaak sprake van een combinatie van verschillende oorzaken. Hygiëne, stress, zware afkalving, dood geboorte, melkziekte, ketose of voeding zijn alle mogelijke oorzaken die kunnen lijden in baarmoederontsteking. 

Voorkomen 
Een goede voeding en hygiënisch werken voorkomt in vele gevallen de stofwisseling ziekten en infecties waardoor ook de koe minder risico loopt op baarmoederontsteking.

By |2019-05-05T17:34:43+00:00november 15th, 2018|Uncategorized|0 Comments