Baarmoederontsteking koeien

/Baarmoederontsteking koeien
Baarmoederontsteking koeien2019-04-12T13:27:40+00:00

Baarmoederontsteking koeien

Baarmoederontsteking is een ontsteking in de baarmoeder van de koe. 5 procent van de melkkoeien in Nederland krijgen te maken met acute ontsteking na het afkalven. En tussen de 5 en 20% van de dieren kampt met een chronische baarmoederontsteking (pus, witvuilen).

Symptomen
Acute baarmoederontsteking vindt vaak plaats binnen enkele dagen na het afkalven, de koe is in veel gevallen futloos en ziek (koorts is mogelijk). En er komt een stinkende (rottende) geur vanuit de schede. In vele gevallen komt er een stinkende, bruine vloeistof uit de koe. Chronische baarmoederontsteking (witvuilen) duurt, zoals de benaming al aangeeft, doorgaans langer bij runderen. Vaak is de koe niet ziek maar stoot deze wel een witte vloeistof uit. In sommige gevallen stoot de koe geen witte vloeistof uit maar blijft dit achter in de baarmoeder. Vaak wordt dit pas zichtbaar wanneer de koe geen tochtigheid weergeeft.

Oorzaken
De oorzaken voor baarmoederontsteking zijn heel divers maar in vele gevallen is er ook vaak sprake van een combinatie van verschillende oorzaken. Hygiëne, stress, zware afkalving, doodgeboorte, melkziekte, ketose of voeding zijn allemaal mogelijke oorzaken die kunnen leiden tot baarmoederontsteking.

Voorkomen
Een goede voeding en hygiënisch werken voorkomt in vele gevallen stofwisselingsziekten en infecties waardoor ook de koe minder risico loopt op baarmoederontsteking.

Bron: https://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2013/8/Witvuilen-zo-behandel-je-dat-1330880W/

 

Producten

Cow Support Flash bolus

Aanvullend voederadditief ter ondersteuning van goede opstart van lactatie en ter vermindering van het risico op spijsverteringsstoornissen. Bolus speciaal ontwikkeld om te voorzien van extra weerstand rondom risicomomenten. Cow Support Flash Bolus bevorderd het immuunsysteem en stimuleert de stofwisseling.

Cow Support Plus bolus

Aanvullend diervoeder ter ondersteuning voor een goede opstart van uier en baarmoeder. Speciaal ontwikkelde bolus ter ondersteuning van de weerstand en het immuunsysteem. De bolus is een slow release bolus en heeft een release tijd van 12 uur en geeft  ondersteuning tot 10 dagen.

De Plus bolus is een aanvullend diervoeder ter stimulans van de weerstand en algemene gezondheid van het dier. Door het geleidelijk vrijkomen ten opzichte van de Cow Support Flash Bolus ondersteunt juist deze bolus de weerstand van het dier voor langere tijd.

Cow Support P-away bolus

Aanvullend diervoeder (dieetvoeder) voor melkkoeien ter ondersteuning van de weerstand en het immuunsysteem.
De P-Away Bolus is specifiek ontwikkeld om de weerstand van het organisme te verhogen. De P-Away bolus bevat een aantal actieve stoffen ter stimulans van het immuunsysteem.