Baarmoederontsteking geiten

/Baarmoederontsteking geiten
Baarmoederontsteking geiten2019-04-12T13:24:57+00:00

Baarmoederontsteking bij geiten

Baarmoederontsteking is een bekende ontsteking bij kleine herkauwers rondom het lammeren. De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die de baarmoeder van de geit binnendringen en hier een infectie veroorzaken. We onderscheiden twee vormen van baarmoederontsteking: een chronische en een klinische baarmoederontsteking. Uit recent onderzoek blijkt dat het percentage baarmoederontstekingen op kan lopen tot 15 a 20% van de geiten.

Klinische baarmoederontsteking bij geiten
Klinische baarmoederontsteking vindt plaats direct of binnen enkele dagen na de verlossing. Het dier is futloos en heeft in vele gevallen koorts. Vaak is de ontsteking merkbaar door een stinkende lucht uit de schede van de geit. Chronische baarmoederontsteking kan optreden tot enkele weken na het lammeren. In vele gevallen heeft de geit wel een verhoging in de lichaamstemperatuur maar is niet ziek. Bij geiten en schapen is de bacterie Clostridium een bekende veroorzaker van baarmoederontsteking. De clostridium bacterie staat er om bekend een sterke toxische werking te hebben op het lichaam van de geit. Hierdoor is de geit in vele gevallen erg ziek en stijgt de overlijdenskans snel in het verloop van slechts uren na de verlossing.

Voorkoming en behandeling
Het opvolgen van de juiste handelingen bij de verlossing en hygiëne protocollen verkleinen de kans op bacteriële infecties. Ook zijn er enkele factoren die de weerstand van de geit negatief beïnvloeden waardoor het dier vatbaarder wordt voor infecties. Denk hierbij aan een verminderde voeropname, negatieve energiebalans en melkziekte. Deze factoren  hebben allen een invloed op baarmoederontsteking.

Bron: http://edepot.wur.nl/181715

Producten

Goat Support Trans bolus

Aanvullend diervoeder, verhoogd de weerstand van de geit. Bolus speciaal ontwikkeld ter verhoging van de weerstand rondom het lammeren en risicomomenten. Goat Support Trans Bolus ondersteund het immuunsysteem en stimuleert de stofwisseling.

Goat Support P-away bolus

Aanvullend diervoeder (dieetvoeder) voor geiten ter ondersteuning van de weerstand.
De P-Away Bolus is specifiek ontwikkeld om de weerstand van het organisme te verhogen. De P-Away bolus bevat een aantal actieve stoffen ter stimulans van het immuunsysteem.